Friday, September 9, 2011

Satay Kajang

Bahan-bahan:

1.5 kg ayam — buang tulangnya
1 sudu teh jintan putih
½ sudu teh serbuk kayu manis
8 bawang merah (bawang kecil) – potong dadu
1 sudu teh ketumbar
2.5 cm kunyit hidup
1 sudu teh gula
1 serai
2 sudu makan kacang tanah – bakar tanpa minyak
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak


Cara Penyediaan:

1. Potong kiub daging ayam. Tos dan ketepikan.
2. Kisar/tumbuk ketumbar, jintan putih, kunyit, kacang, garam dan gula. Gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar/tumbuk dengan serbuk kayu manis, bawang merah dan 1 sudu minyak masak. Lumur ayam dengan adunan ini dan perap selama beberapa jam atau semalaman.
3. Cucuk 5 ketul daging ayam dengan lidi satay. Buat hingga habis.
4. Masak satay di atas bara arang. Balik-balikkan hingga masak sambil di percik minyak masak dengan serai yang telah diketuk. Gunakan kipas tangan untuk mengawal bara arang.
5. Hidangkan dengan kuah kacang.


Resepi Kuah Kacang

Bahan-bahan:
300.gm kacang tanah – goreng tanpa minyak hingga garing
2.5 cm halia
Seulas lengkuas
3 sudu makan cili kisar
2 serai
1 cawan gula
1 bawang besar
½ cawan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:
1. Kisar kacang tanah kasar, ketepikan.
2. Kisar serai, halia dan lengkuas hingga halus.
3. Hiris bawang besar, goreng hingga layu.
4. Masukkan cili kisar dan kesemua bahan yang telah dikisar kecuali kacang.
5. Masukkan air asam jawa, kacang, gula dan garam. Teruskan masak sehingga kuah pekat.

Jantung Pisang Tumis

Bahn-bahan:

2 biji jantung pisang
2 biji terung - potong kecil-kecil
5 labu bawang besar - hiris nipis
5 ulas bawang putih - diketuk
10 tangkai cili padi- potong kecil-kecil
1 sudu teh belacan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menggoreng

Cara Penyediaan:

Rebus jantung pisang selama 10 minit, toskan dan potong kasar.
Panaskan minyak, goreng terung hingga separuh layu. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan belacan gula dan garam. Gaul hingga mesra.
Masukkan terung dan jantung pisang. Gaul hingga mesra dan tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

Ikan Pari Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan:

1 ekor ikan pari saiz sederhana
2 mangkuk santan
1 helai daun kunyit
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan kisar:
10 tangkai cili api
3 ulas bawang merah

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan santan, daunkunyit dan serbuk kunyit. Kacau rata.
Masukkan ikan pari, kacau perlahan dan didihkan hingga pekat.
Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Tutup api.

Sedia untuk dihidangkan.

Ikan Kerapu Masak Asam Manis

Bahan-bahan :

Bahan A
  1. 1 ekor ikan kerapu 120gram tepung jagung
  2. 1 biji telur ayam
  3. Sedikit minyak (untuk goreng)
  4. Garam secukup rasa
Bahan B (utk sos)
  1. 5 ulas bawang merah - dikisar
  2. 5 ulas bawang putih - dikisar
  3. 3cm halia 1 batang serai - dititik
  4. 1 helai daun pandan
  5. 3 sudu cili sos
  6. 1 sudu cili giling sedikit kunyit hidup
  7. 3 sudu tomato sos
  8. 3 cawan air
  9. Sedikit cuka masak
  10. Garam secukup rasa
Bahan C
  1. 1~2 labu Bawang besar,
  2. 2 biji cili merah,
  3. 1 biji lada masala hijau
  4. 1/2 biji nanas/ 1 tin kecil nanas dalam tin
  5. 1/2 biji timun.

Cara memasak:
  • Gaulkan bahan-bahan A dan goreng ikan hingga rangup.
  • Untuk sosnya,panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun pandan dan serai sehingga bau naik. Masukkan cili giling dan kunyit. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa. Kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
  • Gorengkan bahan-bahan C dengan sedikit minyak dan tabur ke atas hidangan tadi.

Ikan Haruan Kukus

-sesuai untuk wanita dalam pantang

Bahan-bahan:

500 gm ikan haruan
5gm kulat hitam (dihiris halus)
10 gm bawang putih (dihiris halus)
20gm halia (dihiris halus)
15 ml serbuk ada hitam
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar (dihiris)


Cara Penyediaan:

1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kulat hitam yarigtelah dihiris halus.
3. Masukkan pula sedikit air ke dalam kuali. Kemudian panaskan.
4. Tambahkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Sebelum dihidangkan, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.

Selamat mencuba

Serunding Ikan

Bahan-Bahan:

1 kg ikan tenggiri/kembung/sardin
1 ½ biji kelapa (ambil 1 ½ cawan pati santan)
2 keping asam gelugur
2 camca kecil garam
2 camca kecil gula

Bahan giling/kisar:
15 tangkai cili merah
4 sm halia
15 bawang merah atau 5 bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara penyediaan:

Kukus ikan hingga masak dan sejukkan pada suhu bilik. Asingkan dari tulang isinya kemudian dilecek sedikit.

Satukan kesemua bahan dalam kuali. Masak atas api sederhan selama 5 minit sambil dikacau. Kecilkan api dan kacau berterusan sehingga betul-betul kering.

Sedia untuk dihidangkan.

Ikan Bawal Kukus Taucu

Bahan-bahan :

1 ekor ikan bawal, bersihkan
1/4 sudu teh lada hitam, tumbuk halus
2 btg daun bawang, hiris kasar
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 tangkai lada hijau, hiris serong
1 cm halia, hiris nipis
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan taucu
100 ml air
1 sudu teh jus limau nipis

Cara penyediaan :
Lumur ikan dengan semua bahan. Perap selama 30 minit bahan-bahan meresap dengan sempurna.

Kukus ikan sampai masak anggaran selama 20 minit.

Angkat dan saajikan panas-panas.

- Resepi ini tidak memerlukan garam kerana masin taucu sudah mencukupi.

Ikan Siakap Kukus

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap sederhana besar
3 sudu besar sos tiram
2 susu besar sos cili
2 susu besar sos tomato
1 sudu gula
1 tangkai cili merah – dimayang halus
4 cm halia – dimayang halus
3 ulas bawang putih – dimayang
½ biji limau nipis
garam secukup rasa

Cara memasak:

Cuci ikan dan belah dua jangan sampai putus lumur garam dan gula.
Tuang ketiga-tiga sos tadi.
Masukkan ikan dalam pinggan tahan panas, tabur bahan yang dimayang tadi.
Kukus hingga masak anggaran selama 10 minit. Tabur hirisan daun sup tadi dan perah limau diatasnya.

Burung Puyuh Panggang

Bahan-bahan:

4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sudu makan minyak bijan.
2 sudu makan minyak
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 batang daun bawang, hiris halus
½ batang serai, hiris halus
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula pasir
½ sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis

Cara penyediaan:


Panaskan minyak, masukkan bawang putih, tumis hingga kekuningan.

Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan serbuk lada, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata, tutup api dan ketepikan sehingga sejuk pada suhu bilik.

Lumur setiap burung puyuh dengan bahan tadi hingga rata, perap sekurang-kurangnya selama 2 jam dalam peti ais.

Tusuk burung puyuh dengan lidi satay.

Panggang di atas bara api/di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah Celsius sampai masak sambil dipusing-pusing dan diolesi dengan minyak bijan. Angkat setelah masak. angkat.

Sajikan bersama-sama dengan garam, serbuk lada hitam, dan potongan limau nipis.

Sup Kambing Daha

Bahan-bahan:
500 gram daging kambing, potong dadu, bakar hingga matang
1500 ml santan
5 sudu makan makan kicap manis
5 helai daun limau
3 helai daun salam
3 sudu makan makan minyak masak

Bahan Pelengkap:
150 gram taugeh, bersihkan
150 gram kobis, hiris halus
3 batang daun seleri, hiris halus
3 sudu makan makan bawang putih goreng
5 sudu makan makan bawang merah goreng
3 biji limau nipis
6 sudu makan teh sambal cili api

Kisar halus:
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu makan teh lada hitam
1 sudu makan teh ketumbar
½ sudu makan teh jintan
1 sudu makan garam (atu secukup rasa)
1 sudu makan gula merah
Seruas jari kunyit
Seruas jari halia
Seruas jari lengkuas

Cara Penyediaan:


Tumis bahan kisar hingga naik bau dan masak. masukkan santan, daun limau dan daun salam diikuti daging kambing. Masak hingga bahan kisar meresap. Angkat dan ketepikan seketika.

Satukan taugeh dan kobis dalam mangkuk. Tuang kuah panas panas tadi. Taburkan bawang putih goreng, bawang merah goreng dan daun seleri sebelum disajikan.

Sajikan segera selagi panas dangan kicap, sambal lada api, dan potongan limau nipis.

Thursday, September 8, 2011

Ayam Kampung Masak Hitam

Bahan-bahan:

300 gram ayam kampung - dipotong 5
2 ulas bawang putih – dihiris halus
2 biji bawng merah – dihiris halus
3 inci halia muda – dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap cair
Sedikit sos tomato
1 biji bawang besar – dihiris bulat-bulat
Garam scukup rasa
Sedikit minyak zaitun untuk menumis


Cara Penyediaan:

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan bawng merah sehingga naik bau.

Masukkan ayam kampung dan masak sehingga separuh masak.

Perlahankan api, masukkan kicap pekat, kicap cair, lada hitam dan sos tomato.

Teruskan memasak sehingga ayam masak dan kesemua bahan menjadi mesra.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

Kari Udang

Bahan-bahan:

500gm udang
5 ulas bawang merah - tumbuk/hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk/hiris halus
2cm halia - diketuk atau dimayang halus
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato - potong 6
Garam dan gula secukup rasa minyak masak untukenumis


Cara Penyediaan:

Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.

Masukkan daun dan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga terbit minyak.

Masukkan sedikit air dan udang diikkuti santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.

Akhir sekali masukkan buah tomato. Biarkan seminit dan tutupa api.

Sedia untuk dihidangkan.

Laksa Sarawak

Bahan-bahan:

2 sdm minyak untuk menumis
1 liter air
2 sdm serbuk kari
1 sdt garam
600 g mi kuning, celur dan toskan
6 keping otak-otak, hiris nipis
5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
150 g taugeh, bersihkan, celur
3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
200 g dada ayam, rebus, hiris nipis

Bahan untuk dikisar:

8 tangkai lada merah
10 biji bawang merah
1 batang serai
2 cm lengkuas
½ cm kunyit
½ sdt belacan, goreng

Sambal, kisar:

10 tangkai cili api merah
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sdm udang kering
½ sdt garam
½ sdt gula pasir

Pelengkap:

Bawang goreng
1 biji limau nipis


Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
2. Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.

Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahannya
6 ketul ayam
3 ulas bawang putih
5 biji lada kering
1/2 inci kunyit
1/2 inci halia
1 sudu jintan manis
1 sudu ketumbar
1 sudu kicap manis
Garam secukup rasa


Cara membuatnya
Giling semua bahan, gaulkan selama satu jam.  Kemudian goreng.

Roti Jala

Bahan-bahannya
1/2 kg tepung gandum
2 biji telur ayam
1 sudu kecil garam halus
1 1/2 buku gula melaka
2 helai daun pandan


Cara membuatnya
Bancuh 1/2 cawan tepung dengan 1/2 cawan air.
Masukkan telur ke dalam tepung dengan sedikit garam.  Blendar adunan tadi sampai sebati.
Panaskan kuah dan sapukan sedikit minyak.  Tuangkan adunan tadi ke dalam acuan roti jala.
Kuahnya:
Jerangkan santan dengan gula melaka dan daun pandan.  Kacau sehingga masak.

Daging Masak Hitam

Bahan-bahannya
7 batang lada kering digoreng tanpa minyak
2 biji bawang merah dihiris
6 biji bawang putih
1/2 inci halia
2 camca air asam jawa
Kicap secukupnya
1 sudu jintan manis digoreng tanpa minyak
Garam secukup rasa
1/2 cawan air



Cara membuatnya
Daging dipotong-potong.  Kesemua bahan-haban ditumbuk.  Tumiskan bawang merah yang dihiris.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.  Masukkan daging, kicap, cuka dan air.  Masaklah hingga pekat.

Nasi Arab

Bahan-bahannya;
2 pot beras
1 mangkuk udang basah/daging
5 ulas bawang merah            }
Udang kering                       }  ditumbuk
4 ulas bawang putih             }  halus
1 buku halia                        }
Sedikit kunyit                     }

1 sudu makan ketumbar       }  digoreng tanpa
1 sudu jintan manis             }  minyak dan
1 sudu jintan putih             }  tumbuk halus

2 sudu rempah kari            }
3 biji buah pelaga             }  ditumis
3 kuntum bungan cengkih   }

1 batang kulit kayu manis
4 helai daun pandan
Garam secukupnya
1/2 cawan minyak sapi
Air secukupnya


Cara membuatnya  

Panaskan periuk masukkan minyak sapi.  Tumiskan kulit kayu manis, bungan cengkih dan buah pelaga.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk halus hingga naik baunya.  Masukkan air secukupnya, beras, garam, daun pandan dan udang basah/daging tadi.

Untuk hiasan
Bawang goreng dan daun sadri.

Puding Nenas

Bahan-bahannya;

1 bungkus agar-agar
2 biji telur ayam
1/2 tin susu cair
1 1/2 cawan gula pasir
6 keping nanas dipotong kecil
5 sudu teh koko Van Houtten
1/2 sudu teh esen ros

sedikit kismis & ceri untuk hiasan


Cara membuatnya

Agar-agar dicuci dan masakkan dengan air secukupnya sehingga mendidih. Masukkan susu cair, gula pasir, telur ayam yang sudah dipukul.

Apabila sebati, angkat dan tapiskan agar-agar ke dalam acuan. Masukkan esen ris, nanas dan serbuk koko yang telah dibancuh dengan sedikit air suam.

Hiaskan agar-agar dengan ceri dan kismis.

Buah Melaka (onde-onde)

Bahan-bahan:
400gm/1 bungkus tepung pulut
Air daun pandan (Jus pandan) ~ secukupnya (saya tak de daun pandan, hanya menggunakan pewarna hijau)
2 ketul atau secukupnya gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus (sy menggunakan kelapa parut kering)
Air secukupnya utk merebus

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.

Bubur Asyura

Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
1/2 cawan kacang hijau*
1/2 cawan kacang merah*
1/2 cawan kacang tanah*
1 biji keledek*
* Direbus sehingga lembut
1/2 cawan jagung
1/2 sudu kecil halba ~ ditumbuk halus
1/2 sudu kecil jintan manis ~ ditumbuk halus
1/2 sudu kecil jintan putih ~ ditumbuk halus
6 cawan santan
1 sudu perasa pandan
Secubit garam

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung beras bersama santan, gula merah, gula, halba, jintan manis,jintan putih dan perasa pandan serta garam.
2. Tapiskan bahan tersebut ke dalam kuali dan masak sehingga mendidih dgn menggunakan api yg kecil.
3. Kemudian masukkan bahan yang telah direbus tadi dan kacau lagi sehingga bubur pekat(kental) dan adunan berkilat.
4. Tuangkan dlm loyang/bekas dan ratakan.
5. Biar sejuk sebelum dipotong untuk dihidangkan.

* Banyak lagi bahan yg boleh diletakkan di dlm bubur asyura ni. 

Bubur Tepung Beras

Bahan untuk bubur:
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
Secubit garam
Air secukupnya untuk membancuh tepung

Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan adun sebati sehingga menjadi doh (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 boleh untuk ditekan di atas senduk/acuan maruku).
2. Didihkan air di dalam periuk.
3. Masukkan bancuhan tepung di atas senduk berlubang/acuan maruku dan tekankan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
4. Apabila siap dan masak, angkat dan basuh serta toskan bubur tersebut.

Untuk kuah:
500 ml santan pekat
50-60 gm gula merah/melaka
50 gm gula pasir (atau secukup rasa)
½ sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara penyediaan:
1. Masak santan bersama gula merah dan gula pasir serta daun pandan hingga mendidih.
2. Masukkan bubur tepung beras. Kacau dan angkat.

'Dadih' Santan Pekat:
100 ml santan pekat
Secubit garam

Didihkan dengan menggunakan api yang kecil sehingga pekat sedikit.


Cara Menghidangkan Bubur:

Sendukkan bubur ke dalam mangkuk dan letakkan ke atasnya dgn sedikit santan pekat tadi. Ini membuatkan bubur terasa lebih lemak.

Pulut Kuning

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
3 keping asam gelugur/keping
2 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merendam pulut
1 biji kelapa ~ perahkan 3 cawan santan pekat
Garam
Gula

Cara penyediaan:
1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan dengan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga pulut separuh masak.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga masak
10.Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Ayam Panggang

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ bersihkan
3 ulas bawang putih ~ cincang
1 sudu besar rosemary
1/2 sudu kecil ketumbar biji
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil rempah campuran
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar madu
1 sudu minyak zaitun

Cara penyediaan:
1. Lumurkan ayam dengan semua bahan dan perapkan sebentar.
2. Bakar di dalam oven dengan suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.

Nasi Lemak Kukus

Bahan-bahan:
5 cawan beras ( atau secukupnya )
Santan pekat ~ secukupnya
3 helai daun pandan
1 inci halia ~ dihiris
Garam secukup rasa
Sedikit gula ( secubit )

Cara penyediaan:
1. Basuh dan rendam beras selama lebih kurang 2-3 jam.
2. Didihkan air dalam pengukus. Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak(kelihatan kering).
3. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk.
4. Setelah itu kukus semula beras tadi lebih kurang 10 minit.
5. Keluarkan beras tadi dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan gula serta hirisan halia.
6. Biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk ke dalam beras.
7. Akhir sekali, kukus sekali lagi nasi bersama daun pandan hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik.

** Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak sekata.

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan:
1 mangkuk ikan bilis
15-20 tangkai cili kering ~ dikisar ( jika nak pedas tambah lagi )
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1-2 labu bawang besar ~ dihiris
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing, kemudian angkat dan toskan minyaknya.
2. Lebihan minyak tadi, gunakan utk menumis sambal.
3. Masukkan bawang kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing kemudian masukkan cili kisar.
4. Goreng cili dgn api yg perlahan sehingga pecah minyak dan cili betul2 masak/garing.
5. Kemudian masukkan sedikit air, air asam jawa, garam dan gula.
6. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis.
7. Biarkan sedikit kering, kemudian masukkan bawang besar.
8. Kacau sehingga bawang layu dan kuah jadi pekat bolehlah diangkat.

**Kalau suka bolehlah letakkan sedikit belacan.

Bahan sampingan lain:
Ikan bilis goreng, kacang tanah(digoreng), telur rebus dan hirisan timun.

Sup Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ buang kulit dan potong ikut suka
1 biji bawang besar ~ tumbuk
2 ulas bawang putih ~ di ketuk & dicincang
1 inci halia ~ di ketuk
1 batang lobak merah ~ sy potong memanjang
2 biji ubi kentang ~ potong 4
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

Cara penyediaan:
1. Bersihkan ayam dan toskan. Panaskan periuk, tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang merah.
2. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.
3. Kemudian masukkan air dan biarkan sup menggelegak.
4. Masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan garam secukup rasa.
Sedia dihidangkan.

Rendang Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka
4-5 cawan santan
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
1 inci lengkuas*
* dikisar halus

Rempah penumis 4 sekawan (3 kuntum bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji pelaga& 1 btg kulit kayu manis)
3 batang serai ~ diketuk
4 sudu besar cili kisar
3-4 sudu besar kerisik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 keping asam keping/gelugur
Garam dan sedikit gula
Sedikit minyak untuk menumis

Cara penyedaiaan:
1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan sehingga harum.
2. Masukkan bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan pula cili kisar dan masak sehingga terbit minyak.
3. Masukkan serai, asam keping dan ayam. Masak sehingga ayam kecut.
4. Kemudian masukan santan, kerisik dan serbuk kunyit, kacau rata.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak, pekat dan agak kering.
6. Jika mahu rendang basah, bolehlah matikan api dan jika suka kering, masak lagi hingga kering.


Nasi Ayam Kukus

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 batang serai ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
Sedikit lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam ~ kalau suka

Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.

*Semasa mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.

Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecik serbuk pati ayam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tanak hingga masak.

* Nasi ini tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk menambah perasa ayam di dalam nasi.

Sos cili:
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan air
Gula dan garam secukupnya

Cara penyediaan:
Kisar cili bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.

Bahan sampingan ~ dihiris
1 biji salad
1 batang timun
2 biji tomato


Ayam Masak Lemak Cili Api.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat (pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut (optional )
Garam dan sedikit gula.

Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)

Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...

* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.