Bahan-bahannya;
2 pot beras
1 mangkuk udang basah/daging
5 ulas bawang merah }
Udang kering } ditumbuk
4 ulas bawang putih } halus
1 buku halia }
Sedikit kunyit }
1 sudu makan ketumbar } digoreng tanpa
1 sudu jintan manis } minyak dan
1 sudu jintan putih } tumbuk halus
2 sudu rempah kari }
3 biji buah pelaga } ditumis
3 kuntum bungan cengkih }
1 batang kulit kayu manis
4 helai daun pandan
Garam secukupnya
1/2 cawan minyak sapi
Air secukupnya
Cara membuatnya
Panaskan periuk masukkan minyak sapi. Tumiskan kulit kayu manis, bungan cengkih dan buah pelaga. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk halus hingga naik baunya. Masukkan air secukupnya, beras, garam, daun pandan dan udang basah/daging tadi.
Untuk hiasan
Bawang goreng dan daun sadri.