Thursday, September 8, 2011

Nasi Arab

Bahan-bahannya;
2 pot beras
1 mangkuk udang basah/daging
5 ulas bawang merah            }
Udang kering                       }  ditumbuk
4 ulas bawang putih             }  halus
1 buku halia                        }
Sedikit kunyit                     }

1 sudu makan ketumbar       }  digoreng tanpa
1 sudu jintan manis             }  minyak dan
1 sudu jintan putih             }  tumbuk halus

2 sudu rempah kari            }
3 biji buah pelaga             }  ditumis
3 kuntum bungan cengkih   }

1 batang kulit kayu manis
4 helai daun pandan
Garam secukupnya
1/2 cawan minyak sapi
Air secukupnya


Cara membuatnya  

Panaskan periuk masukkan minyak sapi.  Tumiskan kulit kayu manis, bungan cengkih dan buah pelaga.  Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk halus hingga naik baunya.  Masukkan air secukupnya, beras, garam, daun pandan dan udang basah/daging tadi.

Untuk hiasan
Bawang goreng dan daun sadri.