Thursday, September 8, 2011

Kari Udang

Bahan-bahan:

500gm udang
5 ulas bawang merah - tumbuk/hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk/hiris halus
2cm halia - diketuk atau dimayang halus
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan
1/2 cawan santan pekat
1 biji buah tomato - potong 6
Garam dan gula secukup rasa minyak masak untukenumis


Cara Penyediaan:

Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.

Masukkan daun dan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga terbit minyak.

Masukkan sedikit air dan udang diikkuti santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula.

Akhir sekali masukkan buah tomato. Biarkan seminit dan tutupa api.

Sedia untuk dihidangkan.